Arabuluculuk Neden Hızlı Neden Gizli

arabuluculuk neden hızlı neden gizli

24 Ağu 2021

AdrIstanbul Yönetim Kurulu Üyesi, Arabulucu Kayhan Yıldırım ve AdrIstanbul Kurucu Ortağı Ferda Paksoy ile bir araya gelerek Arabuluculuk sürecinin hızlı olmasının faydaları, gizliliğin önemi hakkında konuşuyorlar.

Ferda Canözer Paksoy hayatında çok sayıda arabuluculuk yapmış olmasına rağmen bunlar arasında en unutamadığı deneyimlerinden birinin geçen sene temmuz ayında başlayan bir süreç olduğunu söylüyor. Bu sürecin çok büyük bir mirasın paylaşılmasıyla ilgili olduğunu ve çok sayıda mirasçının olduğu bir durum olduğunu anlatıyor. Bu kalabalık kadroda çok fazla iletişimi olmayan taraf olduğunu ve ilginç olanın mirası bırakacak kişinin henüz yoğun bakımda olmasının ama ölümünün beklendiği bir zamanda bu sürecin yürütülmesi olduğunu söylüyor. Bu süreci çok nazik ve dikkatli bir şekilde yürüttüğünü ekliyor. Taraflardan bir bölümü vefat edecek kişiye duygusal olarak çok bağlı ve buna göre karar verirken diğer bir bölümü ise çok büyük bir yapı olduğu için ortada hızlı kararlar alınmasını istediği için Ferda Canözer Paksoy kişilerle özel görüşmeler yaptığını anlatıyor. Bu şekilde iletişim kurmayan tarafları bir araya getirerek tekrar diyalog kurmalarını sağladığını ekliyor.

Ferda Canözer Paksoy yargının yükünün ağır olmasına da bağlı olarak bir davanın günümüzde ortalama 2,5-3 yıl sürdüğünü fakat tarafların arabuluculuğa karar verdikleri an itibariyle aynı sorunun 2 günle maksimum 3 ay içinde çözülebileceğini söylüyor. Konunun niteliğine bağlı olarak yapılan oturumlarla konunun nereye gidebileceğinin, problemlerin ne olduğunun ve nasıl çözülebileceğinin anlaşılacağını düşünüyor. Arabulucunun işinin sadece tarafların konuşmasına aracılık etmediğini gerektiğinde konuyla ilgili belgeleri incelediğini, stratejiler oluşturduğunu da ekliyor. Kendi tecrübelerine göre en uzun süren sürecin on yedi oturumla altı ay sürdüğünü ve bu süre sonunda hiç anlaşamayacak gibi görünen tarafların kısmi bir anlaşma ile tamamlandığını fakat bu sürecin daha sonra diğer problemleri de kendi aralarında çözebilmelerine olanak sağladığını anlatıyor.

Son olarak Ferda Canözer Paksoy Arabuluculuk türlerinden bahsediyor. ‘’Arabuluculuğun birden fazla türü vardır. İlk olarak İngilizce’de ‘’facilitative’’ denilen tarafların anlaşmaya daha açık olduğu durumlarda kullanılan kolaylaştırıcı bir yöntem vardır. İkinci olarak ‘’transformative’’ denilen dönüştürücü bir yöntem vardır, bu yöntemde var olan konunun içinden başka neler çıkabileceğine bakılır. Son olarak da ‘’evaluative’’ denilen süreçlerin karşılıklı değerlendirildiği değerlendirici bir yöntem vardır.

Son olarak Ferda Canözer Paksoy bu türleri hibrit olarak kullandığını mutlaka bir değerlendirme (evaluation) yaptığını ama çoğunlukla ‘’transformative’’ denilen yöntemi kullandığını ekliyor.

Diğer Yazılarımız…