Fasilitasyon
ADRİstanbul olarak, kolaylaştırıcılık sürecinde taraflara ve paydaşlara, bir uyuşmazlık çözümleme uzmanının (kolaylaştırıcı) yardımıyla, çözülmesi gereken sorunları, tamamlanması gereken görevleri veya çözümlenmesi gereken ihtilaflı konuları belirlemelerinde destek sağlıyoruz. Bu süreçte, sadece taraflar değil, aynı zamanda taraflara hizmet veren paydaşlar da yer alabilir. Paydaşlar arasında mali müşavirler, yönetim uzmanları, avukatlar ve harici danışmanlar gibi çeşitli uzmanlar bulunabilir.
Kolaylaştırıcılık süreci, sorunların belirlenmesi noktasında sona erebilir veya tarafların ve paydaşların seçenekler geliştirmelerine, alternatifleri değerlendirmelerine ve bir anlaşmaya varmaya çalışmaları konusunda devam edebilir. Kolaylaştırıcı, tartışılan konuların içeriği veya sürecin sonucu hakkında herhangi bir danışmanlık veya belirleyici rol üstlenmez; ancak, kolaylaştırma sürecinin yönetimi konusunda tavsiyelerde bulunabilir veya süreci yönlendirebilir.
Kolaylaştırıcı, toplantı sürecine yardımcı olur ve çatışmanın büyümesini engellemeye çalışır. Arabuluculukta ise arabulucu, tarafların belirli anlaşmazlıkları çözmeye yönelik çalışmasına yardımcı olur.
ADRİstanbul olarak, sistemler ve paydaşlar arasında iletişim kolaylığı ve dengeli şeffaf bilgi paylaşımı sağlayarak, tüm tarafların iş birliği içinde çalışmasını ve etkili çözümler üretmesini destekliyoruz. Bu yaklaşım, aile anayasası oluşturma gibi karmaşık süreçlerde de başarılı sonuçlar elde edilmesine yardımcı olur.
Kolaylaştırıcılık Neden Kullanılır?
Bir kolaylaştırıcı, iş birliğinin doğasını anlar ve taraflar arasında etkili bir iş birliği sağlamak için uygun bir süreç tasarlayabilir. Kolaylaştırıcı, bir grup insanın birlikte daha iyi çalışmasına, ortak hedeflerini anlamasına ve bu hedeflere ulaşmak için nasıl plan yapacaklarına yardımcı olur.
Kolaylaştırıcılık, şu amaçlara sahip durumlarda iyi sonuç verir:
- Taraflar arasındaki kötü ilişkilerin nedenlerini teşhis etmek ve bu ilişkileri güçlendirmek için yöntemler üzerinde anlaşmak.
- Çıkarları çatışan tarafların toplantısının etkin bir şekilde geçmesini sağlamak ve amacına ulaşmasını temin etmek.
Kolaylaştırıcılık ayrıca takım ruhunu ve dayanışmayı artırmak, bir departmanın veya ekibin tüm üyelerinin belirlenen hedeflere ulaşmasını sağlamak için kullanılabilir. Önemli politika ve prosedürler hakkında farkındalık artırmak ve bunlara uyulmaması durumunda doğacak sonuçları göstermek için de kolaylaştırıcılıktan faydalanılabilir, ancak bu, kolaylaştırıcılığın birincil amacı değildir.
Kolaylaştırıcı Seçimi
Kolaylaştırıcının seçimi, sürecin başarısı için kilit öneme sahiptir. Kolaylaştırıcılar, ihtiyaç analizi, süreç tasarımı ve süreç yönetimi konularında eğitimli olmalıdır. İdeali, kolaylaştırıcıların aynı zamanda iletişim ve çatışma yönetimi, çok paydaşlı ve büyük grup süreçleri, zaman yönetimi, baskın ya da çekingen bireylerle başa çıkma ve olası çıkmazları yönetme gibi konularda eğitimli ve akredite arabulucular olmasıdır.
Kolaylaştırıcılık Sürecinin Tasarlanması
Kolaylaştırıcılık sürecini tasarlamadan önce, atanan kolaylaştırıcılar taraflarla veya onların temsilcileriyle bir ihtiyaç analizi yapar. Bu görüşme sırasında kolaylaştırıcı, kolaylaştırmanın amacını sorgular ve beklenen sonuçları netleştirir. Beklenen sonuçları sağlamak için süreç, kolaylaştırıcı tarafından tasarlanır.
Kolaylaştırıcı, sürecin mümkün olduğunca kapsayıcı olmasını sağlamak için tüm ilgili tarafları belirlemeye çalışır. Temel kural, üzerinde anlaşmaya varılan sonucun uygulanmasını nihai olarak engelleyebilecek herhangi bir tarafın sürece dahil edilmesidir. Örneğin, sendikal bir ortamda azınlık sendikalarının dahil edilmesi gerekebilir.
Kolaylaştırıcılık ve arabuluculuk gibi uzlaşmaya dayalı süreçler, gönüllü olarak yürütüldüklerinde en iyi sonucu verir, yani tüm tarafların katılmayı kabul etmesi gerekir. Ön çalışma aşamasında, kolaylaştırıcı tüm ilgili taraflardan destek almak için çalışacaktır.
Elbette, süreç tasarımında ve uygulanmasında bütçe önemli bir faktördür. Sürecin gerçek maliyeti ile sürece ayrılacak zaman, mevcut bütçeye uygun olmalıdır. Kolaylaştırıcılık toplantılarının iş yerinden uzak, tarafsız bir mekânda yapılması, katılımcılarda “birlikte olma” duygusunu uyandırabilir ve kolaylaştırıcılık sürecine “takım oluşturma” faydası katabilir.
Tüm bu konular taraflarla tartışıldıktan sonra, kolaylaştırıcı süreç akışını içeren adım adım bir süreç tasarlar. Bu süreç, kaynaştırma egzersizler, ortak ve ayrı gruplar halinde tartışmalar, genel oturumlar ve küçük grup çalışmaları gibi adımları içerebilir. Süreç akışı, modern problem çözme kavramlarına dayanacaktır; özellikle, problemi anlamadan çözmeye çalışmanın önemi vurgulanacaktır.