Türkiye, hukuki ihtilafların çözümünde önemli bir adım atarak “Türk Dünyası Arabuluculuk Üssü” olmayı hedefliyor. Türk Dünyası Arabulucular Birliği (TDAB), Türk Devletleri Teşkilatı’na üye sekiz ülkenin avukat ve arabulucularını çatısı altında birleştiriyor. Hedef, bu birliğe Türkçe konuşan tüm ülkelerden avukat ve arabulucuların katılımını sağlamak.
TDAB Başkanı Yakup Erikel’in paylaştığı detaylara göre Türkiye, Azerbaycan, Kazakistan, Türkmenistan, Kırgızistan, Özbekistan, KKTC ve Macaristan’dan şu anda üyeler mevcut. Yaklaşık 160 ülkede uygulanan arabuluculuk, bölgesel bir güç olarak Türkiye’nin liderliğinde daha da genişlemesi hedefleniyor.
hurriyet.com.tr ’de yer alan habere göre Türkiye’nin hedefi, bölge ülkeleri arasında arabuluculuk uygulamaları, eğitimleri ve uyuşmazlıkların çözümünde baş aktör olarak öne çıkmak. TDAB, 2030 yılına kadar Birleşmiş Milletler ve uluslararası kuruluşlar nezdinde itibar gören, dünya hukukuna katkı sağlayan bir mekanizma olmayı amaçlıyor.
Özellikle Kırgızistan, Özbekistan ve Kazakistan’la yapılan görüşmelerde, bu ülkelerin Türkiye’nin geniş kapsamlı vizyonunu benimsediği ve TDAB’ye üye olma isteği gösterdiği belirtildi. Ayrıca, Türk Devletleri Teşkilatı’nda olduğu gibi bir dönem başkanlığı modeli oluşturularak, her ülkenin dönemsel olarak birliğe liderlik yapması planlanıyor. Bu sayede, bölgedeki sekiz ülkenin başkentleri belirli hukuki alanlarla özdeşleşecek.
TDAB, KKTC’de “Avukat Rauf Raif Denktaş Uluslararası Arabuluculuk Enstitüsü” kurarak KKTC’nin tanıtımını yapmayı hedefliyor. Ayrıca, Azerbaycan Diaspora Vakfı ile imzalanan uluslararası protokol ile Türkiye’deki Azerbaycan vatandaşlarına hukuki hizmet sunuluyor. İlk somut adım olarak, Türkiye’de talihsiz bir olay sonucu hayatını kaybeden bir Azeri vatandaşının cenazesi, TDAB’in araya girmesiyle 48 saat içinde Azerbaycan’a gönderildi.
28 Kasım-1 Aralık tarihlerinde Ankara’da düzenlenecek olan ilk uluslararası şura, Türk Dünyası’nın arabuluculuk alanındaki güç birliğini dünyaya tanıtacak. 11 ülkeden yaklaşık 100 uzmanın katılacağı şurada, Türk ve uluslararası hukukçular bir araya gelecek.
TDAB’nin hedefleri arasında Türk dünyasından hukukçuların ve arabulucuların iş birliği yaparak küresel çapta tanınan ve saygı duyulan bir arabuluculuk mekanizması kurmak bulunuyor. Bu çerçevede, bölgedeki ülkelerle ortak eğitim programları ve hukuk turizmi de başlatılacak.